Čo s WebElementom?

WebElementOsobné

Je tu ďalší rok, a tak zhodnocujem predošlý, rozmýšľam do čoho sa pustiť a na čo sa, naopak, vykašlať. Babo, raď!

A opäť prišiel na rad WebElement.

Troška z "histórie"

V minulosti som chcel mať firmu, a tak som vymýšľal jej názov. Firma sa mala zaoberať webmi, čiže som si dal podmienku, aby tam bolo slovo "web". Ďalšou podmienkou bolo aby bol názov zvučný a ľahko zapamätateľný. Ani neviem ako a vymyslel som názov WebElement. Zvučný názov to je, takmer každé druhé písmenko je samohláska. Super je tiež podobnosť so slovami ako Klement, či cement.

Doménu webelement.sk som si zaregistroval 10.08.2011 so zámerom, že sa tak bude v budúcnosti volať moja firma.

V tom čase som pracoval vo webhostingovej firme WebSupport. S kolegom Igorom Hlinom sa nám veľmi páčil "pořad" Digit, ktorý robia Petr Mára a Jan Březina. Našou víziou "nádejného slovenského startupu" bolo spraviť niečo podobné so zameraním na weby. A tak sme si sadli za stôl, zobrali firemný iPad, malinovku, kvet a začali sme točiť WebElement.

Natočili sme prvú časť. Na to, že nám 5 minút pred koncom natáčania došlo miesto na pamäťovej karte (alebo sa vypol foťák, neviem), mne zazvonil v polovici telefón a rehotali sme sa ako kone, to bola to veľká zábava, no video nebolo v žiadnom prípade hodné zverejnenia.

O pár mesiacov neskôr som dostal nápad urobiť z WebElementu stretnutie. V tých časoch sa v Bratislave konala tiež Rubyslava, tak som zvolil tú istú krčmu, nech sa ľudia nemusia terigať niekam inam a po kladných odpovediach z Twittru som usporiadal 10.11.2011 prvé stretnutie. Aby som nemusel prednášať na "mojom" evente hneď prvý raz ja, porosil som kolegu z našej šou (opäť Igora). Úlohy sa ujal skvele a získal tak "právo první noci". :)

V podobe stretnutí funguje WebElement doteraz.

WebElement

WebElement je stretnutie web developerov, ktorí majú chuť podeliť sa o svoje skúsenosti získané pri vývoji webov a aplikácií, či Open Source projektu alebo nadšencov, ktorí chcú odovzdávať vedomosti ďalej.

WebElement má za sebou viac ako 2 roky, presne 25 stretnutí a vyše 35 prezentácií.

2 roky

Počas fungovania WebElementu sa toho stihlo celkom dosť. Teším sa najmä:

Najväčším úspechom je ale aj tak budovanie komunity a to, že sa stretnutia konali a ľudia tak mali dôvod stretnúť sa. ;)

Poďakovanie samozrejme patrí všetkým, čo sa nehanbili a boli prednášať a hlavne tým, ktorí sa nebáli a na prednášku sa prihlásili sami, a taktiež kamošom ktorí prišli prednášať, keď som ich poprosil "za 5 minút 12". A tiež tým, ktorí dotiahli na WebElement ďalších spíkrov a ľudí.

Ono sa to nezdá, aj keď veľakrát vyzerá, že všetko funguje, mal som už obdobia, že s tým seknem.

Kde je problém?

Jednak je v tom, že je veľmi ťažké nájsť ľudí rovnako alebo viac nadšených pre vec, a pravdupovediac, samého ma to už moc nebaví.

Druhým kameňom úrazu sú ľudia samotní. Jednoduchšie je im prísť na stretnutie s tým, že si niečo vypočujú, dájú pivo, zabavia sa, a šup s kľudom domov, ako s tým, že ostatným by mali niečo odprezentovať, vysvetliť resp. naučiť ich novú vec.

Je to ako s Open Source. Každý ho rád používa, no prispieť doň sa nikomu nechce. Neviem, či je to pohodlnosťou alebo tým, že sú ľudia nastavení v akomsi jednosmernom prijímacom móde.

A tak teda rozmýšľam ...